Pillangók a gyomorban avagy a szeretethormon hatásai

Ismered, amikor a gyomrodban (vagyis a hasadban) fura bizsergő érzés keletkezik, ha meglátsz valakit akit nagyon szeretsz, ha túltolod a cuki videók nézegetését a jútyúbon vagy csak összebújsz a babáddal, szerelmeddel, kutyáddal-macskáddal? Nos, az érzésért az oxitocin nevű hormon felelős, nézzük csak, mit is tud!

A szülőhormon

Placenta accreta: Plazenta löst sich nach der Geburt nicht
A szülés után a kitágult méh összehúzásáért felelős a magas oxitocin-elválasztás, amely a méh simaizomzatására van összehúzó hatással

Nagyon sokáig az oxitocint a szülés megindulásáért felelős hormonnak gondolták, mert a szülés közben a méhizomzat erőteljes összehúzódásáért felelős – azaz az újszülött és a méhlepény kitolásáért. Kutatások azonban bizonyították, hogy a szülés megindulásakor (a vajúdás kezdetekor) az oxitocinszint még nem változik szignifikánsan, igaz, a szülés későbbi szakaszában értéke a plafont veri. A méhizomzat összehúzódása mellett felelős még a mellizomzat összehúzódásáért, ami a tej mellekből való kipréselődését, a tejelválasztást eredményezi. Császármetszés után gyógyszeres kezelésként a kismamák oxitocint kapnak, hogy elősegítse a méh összehúzódását, hiszen a természetes elválasztás nem indul meg automatikusan. Ha már a méhizomzatnál tartunk, oxitocin a felelős azért is, hogy a menstruáció során a méh simaizomzata összehúzódik, így képes a megvastagodott, vérbő nyálkahártya egy része leválni a méhfalról. A menstruációs görcsölés tehát akár felfogható a vajúdásra való felkészítő kurzusnak.

Az orgazmushormon

Az oxitocin méhizomzatra, illetve mellizomzatra gyakorolt hatásán kívül a szexuális folyamatokra is hatással van. Oxitocin hatására a női orgazmus során a méhizomzat ritmikusan összehúzódik, ami elősegíti a spermiumok előrejutását. A férfi orgazmusnál pedig a spermiumok kilövellésében, az ejakulációban játszik szerepet, itt is az ondóvezeték simaizomzatának ritmikus összehúzódásával segíti a kilövellés folyamatát. A pillangók a gyomorban-érzet egyébként az orgazmushoz hasonló eredetű, a gyomor simaizomzatának oxitocin hatására történő összehúzódása.

A kötődéshormon

Oxitocin – Wikipédia
Az oxitocin hatásai

Az oxitocin jelenléte a vérben nem csak a fent említett simaizomzatokra van közvetlen hatással, hanem az agyi területek egyes neuronjainak működését is befolyásolja. Így ha megnövekedett az oxitocinmennyiség a vérben, befolyásolja a viselkedést, felszabadultabbá, szociális-társas kapcsolatokra nyitottabbá teszi az egyént. A kötődés, az „anyai érzés” kialakulásában játszik szerepet, a gondoskodó szülői viselkedést váltja ki. A fájdalomérzetre gátló hatással van, a szervezet egyik természetes fájdalomcsillapítója. Serkentő hatással van továbbá a tanulási folyamatokra, illetve javítja a memóriát is.

Oké, de hogyan termelődik?

Termelődése természetesen a fent leírt folyamatokhoz szorosan kapcsolódik: a szülés során nagy mennyiségben termelődik, szexuális ingerlés hatására, illetve kismamáknál a csecsemő látványa, szaga, a mellbimbó ingerlése, a szopás folyamata serkenti az elválasztást. Továbbá egyébként egyszerű bőrkontaktus és simogatás is kiválthatja a képződését. És itt jönnek szóba a kutyák (és egyéb háziállatok). Társas kötődéseket vizsgáló állatkísérletekben azt találták, hogy a kutyákkal való intenzív kapcsolat során a szervezetben megnövekedett az oxitocin-receptorok száma. A kötődést tehát nem a hormon mennyiségének növelése erősíti, hanem az, hogy a vérben jelenlévő hormonok nagyobb valószínűséggel kötnek meg a sejtfalon és fejtik ki hatásukat. A szőrös kedvenchez való kötődés nem csupán az anyai – szülői – gondoskodást váltja ki belőled, de az oxitocin felszabadulása miatt kevésbé érzed magad egyedül, kevésbé leszel depressziós, nyitottabb leszel az egyéb szociális kapcsolatokra is, illetve jó hatással van a tanulási folyamatokra.

Tehát érettségi készülés folyamatában erősen ajánlott a napi 3×10 perc kiskedvencsimogatás, összebújás, játék.

A kapcsolatom Winstonnal az érettségi készülés során a teljesítménynövelés érdekében intenzívebb lett 🙂

Hinterlasse einen Kommentar

Erstelle eine Website wie diese mit WordPress.com
Jetzt starten