4. 4. 1. A tápcsatorna

A témakörhöz tartozó feladatokat és számításokat itt találod.

A tápcsatorna általános jellemzői

Melyik melyik? Az emésztőrendszer szervei

  • Gerinces állatok bélcsöve
    • Elő-, közép- és utóbeli szakasz
    • Emberben kb 8 m hosszú, kanyarulatos lefutású, szájnyílással kezdődő és végbélnyílással végződő cső
  • A bélcsatorna falának rétegei
    • Nyálkahártya
      • Hámréteg
      • Kötőszöveti réteg
      • Simaizom réteg
    • Nyálkahártya alatti rostos kötőszöveti réteg
    • Simaizom réteg
      • Körkörös
      • Ferde
      • Hosszanti
    • Savós hártya
      • Kötőszöveti réteg
      • Hámréteg
  • A bélszakaszok feladata
    • Előbél
      • Táplálékfelvétel
      • -aprítás
      • -puhítás
      • Emésztés megkezdése
      • A táplálék továbbítása
      • Szájüregtől gyomorig
    • Középbél
      • Táplálék emésztése
      • Táplálék felszívása
      • Vékonybél
    • Utóbél
      • Az emészthetetlen maradék (bélsár, széklet) kialakítása
      • Széklet tárolása
      • Széklet kiürítése

Melyik szakaszhoz tartozik?

Előbél

A szájüreg

  • A szájüreg
    • Feladata
      • Táplálék felvétele
      • Felaprítása, puhítása
      • Emésztés megkezdése
      • Táplálék továbbítása
    • Képletei
      • Fogak
      • Nyelv
      • Nyálmirigyek
    • Részei
      • Ajkak (elöl zárják le)
      • Garat (hátul, éles határ nélkül megy át)
      • Kemény és lágy szájpadlás (felül határolja el az orrüregtől)
      • Nyálkahártya: nevét a felszínét borító nyálkarétegről kapta
        • a nyálka feladata
          • Mechanikai védelem
          • Kiszáradás elleni védelem
          • Falatképzés
          • Emésztés megkezdése
        • A nyálkahártya hámja többrétegű gyengén elszarusodó hám
  • A fogazat
      • Gyökeres fogak (heterodont fogazat)
      • 4 kvadránsra osztható, egy kvadránsban 8 fog van, elhelyezkedésük:
        • 2 véső alakú metszőfog
        • 1 kúpos szemfog
        • 2 gumós felületű kisőrlő
        • 3 nagyőrlő
      • Az ember fogképlete: 2123/2123
      • 32 maradandó fog
      • 20 tejfog: fogváltás a 6. Életévben kezdődik, kb. 11 éves korig tart)
        • 2 metsző, 1 szemfog, 2 őrlő
        • A tejfogak gyökerei lassan felszívódnak és a fogak kiesnek
      • A fogak a csontos fogmederben helyezkednek el
      • Főbb részei
        • Fogkorona: hámeredetű, kívülről kemény zománcrétegből áll
          • Elhalt, élettelen rétege a fognak
        • Zománcréteg: sejtmentes, regenerálódni nem képes, a fog legkeményebb alkotórésze
        • Dentin: a fogak fő tömegét adja
          • Csonthoz hasonló, kollagén rostokat tartalmazó, elmeszesedett támasztó szövet
        • Foggyökér: kívülről cementállomány borítja ~ lemezes csontszövet
        • Fogüreg: a szilárd állomány fogja közre
        • Fogbél: erekben és idegekben gazdag lazarostos kötőszövet
          • Táplálja a fogat
        • Fognyak: a kettő határán
      • Feladata:
        • Táplálék felaprítása rágás során
        • Rágómozgások reflexes úton nyálelválasztáshoz vezetnek
        • A rágóizmok tetemes erő kifejtésére képesek (metszőfogak: 25kg, őrlőfogak 90kg)
Az ízérzékelés helye
  • A nyelv
      • A szájfenék izmos kiemelkedése
      • Nyálkahártya borítja
      • Fő tömege: harántcsíkolt izmok
      • Az izomrostok között: kötőszövet erekkel és idegekkel
      • A nyelv háta:
        • Elülső 2/3-a szemölcsös, alakjuk szerint lehetnek:
          • Fonál
          • Levél
          • Gomba alakúak
          • Körülárkolt szemölcsök
        • Egyes szemölcsökben ízérzékelő sejtcsoportok: ízlelőbimbók
          • Ízérzősejtek felületén: mikrobolyhok, kapcsolatba lépnek az ízmolekulákkal
          • A receptorsejtek 8 napig élnek
          • Állandóan pusztuknak és regenerálódnak
          • 5 íz érzékelése
            • Édes és sós: nyelv hegye
              • Sós: kisebb pozitív töltésű kationok hatására (NaCl)
              • Édes: sok -OH csoportot tartalmazó vegyületek
            • Savanyú: nyelv széle
              • H+-koncentráció függvénye
            • Keserű: nyelv gyökere
              • Kisebb pozitív töltésű kationok nagy koncentrációban
              • Nagyobb töltésű kationok (Ca2+, Mg 2+)
            • Umami: teljes nyelv felülete (japán ’finom’), pl. paradicsom, parmezán
              • Nátrium-glutamát (E 621)
      • A nyelv feladata
        • Az összerágott táplálék összekeverése a nyállal
        • Ízérzékelés
        • Nyeléskor hátratolja a falatot
        • Hangképzés
Emberi test | Sulinet Tudásbázis
Nyálmirigyek
  • A nyál
      • 3 pár nyálmirigy termeli
        • Fültőmirigy
        • Nyelvalatti mirigy
        • Álkapocs alatti mirigy
      • Naponta 500-600 ml nyál
      • pH: 6,2-7,4, enyhén lúgos
      • fő összetevői
        • nyálamiláz: keményítő, glikogén emésztésének megindítása
          • A keményítőt és glikogént maltózzá bontja
          • Működési optimum: 6,8 pH-nál
        • Mucin: a táplálék összeragasztása, falat képzése
          • Nyál viszkozitásának növelése
        • Anorganikus sók
          • Na+, K+, Ca2+, Cl-, HCO3-
          • Foszfátok: a nyúl túllúgosodása esetén kiválnak és fogkövet képeznek
      • Feladata
        • A táplálék nedvesítése, összeragasztása falattá
        • Megkönnyíti a táplálék haladását a nyelőcsőben
        • Védi a szájnyálkahártyát a kiszáradástól, sérülésektől
        • Lúgos kémhatás: védi a fogakat a szuvasodástól
        • Lizozim: antibakteriális hatású, immuniglobulinok (védenek a fertőzések ellen)
Nos hát a kisasszony szépen beöltözik, de mindkét mintát rosszul veszi le. Az orrgaratból vett mintához nagyjából 10 cm-re kell betolni a mintavételi pálcikát (kb amíg a paciens spontán elkezd könnyezni), a szájgarat mintavételét pedig szépen láthatjuk, hogy pont a torokból veszi. A szájgarati mintavételhez a pálcikát a nyelvcsap mögötti részhez kell hozzádörzsölni. Akkor tudja az ember, hogy jó helyen van, ha erős öklendezést vált ki (ezért is nehezebb szájgaratról mintát venni).
A nyelőcső szöveti metszete

Garat és nyelőcső

  • Garat és nyelőcső
    • Torokszoros: a szájüreg hátsó elkeskenyedő része
    • Garat (pharynx): felnőtteken 12-13 cm hosszú, felülről lefelé kissé elkeskenyedő, nyálkahártyával bélelt izomcső
      • Ide nyílnak:
        • Belső orrnyílások
        • Szájüreg
        • Fülkürt (a középfülbe vezet)
        • Gége
        • Nyelőcső
      • Hátsó fala receptorban gazdag
        • Érintése nyelési reflexet indít el
        • Folyamatos ingerlése hányást vált ki
        • Itt kereszteződik a levegő és táplálék útvonala
      • Mandulák: nyiroktüszők, az immunrendszerhez tartoznak, torok- és orrgaratban
    • Nyelőcső: 20-30 cm hosszú, 2cm átmérőjű
      • Átfúrja a rekeszizmot
      • A gyomorszájhoz kapcsolódik
      • Nyálkahártyája: többrétegű gyengén elszarusodó laphám
        • Hosszanti redőket vet, amelyek a falat általi kitáguláskor elsimulnak
      • Izomzat: körkörös és hosszanti rétegek
        • Felső harmad: harántcsíkolt
        • Lejjebb: simaizom
    • Nyelés mechanizmusa
      • Ajkak zárulnak
      • A nyelv elölről hátrafelé emelkedik és a falatot a garatba juttatja
      • A lágy szájpad felemelkedik és elzárja az utat az orrüreg felé
      • A falat a gégefőhöz nyomódik
      • A garatot a garat izmai felemelik, a gégefő elzárja az utat a légcső felé (a belégzés gátolt)
      • A falat a nyelőcsőbe jut
      • A nyelőcső izmainak perisztaltikus mozgása továbbítja a falatot a gyomorba
        • A szájüreg felé eső körkörös izmok összehúzódnak majd elernyednek
        • Az addig elernyedt körkörös izmok húzódnak össze
        • ->a falatot a gyomor felé nyomják
      • A gyomor gyűrű alakú záróizma elernyed, a falat bejut a gyomorba
      • A záróizom újra összehúzódik, megakadályozza, hogy a falat visszajusson a nyelőcsőbe

Gyomor

  • Gyomor:
    • a nyelőcső után, a rekeszizom alatt, a baloldalon
    • Álló testhelyzetben függőleges állású tömlő, alsó része horogszerűen visszakanyarodik
    • Felépítése
      • Gyomorszáj: a nyelőcső átmenete a gyomorba
      • Gyomorfenék: a gyomorszájtól lefelé emelkedik és a rekesz bal kupoláját kitölti
      • Gyomortest: a gyomorszáj helyétől lefelé, álló helyzetben a gyomor függőleges része
      • Gyomorkapu: a J-kampó visszaforduló része
      • Gyomorkapu és patkóbél között: erős, gyűrűszerű simaizom
    • Fala
      • Tipikus felépítésű, redőzött nyálkahártya
        • Egyrétegű hengerhám
        • Mucinszerű anyagot termel: gyomorfal védelme
      • Kötőszövet: csöves mirigyeket tartalmaz, felépítésük:
        • Melléksejtek: a nyaki szakaszban, mucinózus nyálkát termel
        • Fedősejtek: középső régiókban, sósavat termelnek
        • Fősejtek: alsó részben, pepszinogént termelnek
        • A váladékok összessége a gyomornedv
      • Izomrétegek:
        • Háromrétegű: ferde, körkörös, hosszanti
      • Savós hártya
    • Működései:
      • Tárolja az elfogyasztott táplálékot, szakaszos továbbjuttatása
      • Enzimjei révén megkezdi a fehérjék emésztését
      • Víz, alkohol, gyógyszerek felszívódása
    • Mozgásai:
      • Szerepe
        • Táplálék szétoszlatása
        • Emésztőnedvekkel való összekeverése
        • Patkóbélbe való továbbítása
      • Perisztaltikus hullámok
    • A gyomor elválasztó működése
      • Mucin termelése
      • HCl termelése: a gyomor pH-ját meghatározza, 0,9-1,5 között; optimális feltételeket biztosít a pepszin számára
      • Pepszin termelése: fehérje emésztés
        • Inaktív formája a pepszinogén
        • A pepszinogén HCl hatására és autokatalízissel aktiválódik
        • A fehérjéket oligopeptidekre bontja
Egy gyomor-bypass műtét felvétele. Csak gyomorban erőseknek, csak a youtube-on!

Gyomor felépítése

Száj higiéniája, szájápolás szabályai és jelentősége

  • Foglepedék: a fogak felszínét borítja, a táplálék ill. nyál szerves anyag maradványaiból alakul ki
    • Rétegében baktériumok telepedhetnek meg, amelyek az itt található anyagokat bontják tovább
    • A lebontás következményeképp szerves savak keletkeznek -> megtámadják a zománcréteget
    • -> fogszuvasodás (gyulladással)
  • Szájhigiénia:
    • Napi 2x, 3 percig fogmosás
    • A fogínytől a korona irányába, hogy a sörték minden fogközbe bejussanak, azokat kisöpörjék
    • A zápfogak rágófelületét súroló mozgással tisztítani
    • Fluoridos fogkrém: segíti a fogzománc épen tartását
    • Fogselyem: a fogak egymás felé néző felszíneinek tisztítása

A középbél

Vékonybél

  • Az emésztés befejezése
  • Tápanyagok felszívása
  • Emésztőnedveket termeli:
    • Bél falának mirigyi
    • Máj és hasnyálmirigy
  • Részei:
    • 6-7m hosszú
    • Epésbél / patkóbél: nevét alakjáról kapta
      • Die nyílik a máj és hasnyálmirigy közös vezetéke (epe és hasnyál)
      • A patkóbél kanyarulatában foglal helyet a hasnyálmirigy
    • Éhbél (jejunum)
    • Csípőbél (ileum)

A tápcsatorna részei

  • A vékonybél fala (Bélbolyhok helye, működése)
    • Nyálkahártya
      • Sűrűn álló, magas, körkörös redők
      • Bélbolyhok: kesztyűujjszerű kiemelkedések, kitölti:
        • Laza kötőszövet
        • Simaizomsejtek: harmonikaszerűen megrövidítik a bolyhot, majd megengedik, hogy eredeti hosszukra kiugorjanak
          • Szivattyúszerű mechanizmus
        • Bonyolult hajszálérhálózat
        • Finom idegfonat: a boholy simaizmát működteti
        • Egy, a csúcs közelében vakon kezdődő centrális nyirokér
      • Egyrétegű mikrobolyhos hengerhám alkotja a hámréteget
      • A bélbolyhok között csöves mirigyek
        • Emésztőenzimek termelése
        • Mucin termelése (kehelysejtek)
        • Osztódó sejtek: pótolják a felszín pusztuló sejtjeit
        • Szerotonin hormon elválasztása
    • Nyálkahártya alatti kötőszövet: vastag, lazarostos kötőszöveti réteg
      • Brunner-féle mirigyek: mucinózus váladék, a nyálkahártya védelme az enzimek rondcsoló hatásától
    • Simaizom réteg: körkörös és hosszanti izomréteg
    • Savós hártya
  • A vékonybél mozgásai
    • A vékonybél mozgására jellemző: szegmentális mozgás
    • A vékonybélen 5-10 cm távolságokban a körkörös izomzat összehúzódik, a belet szegmentumokra osztja
    • Aztán az összehúzódott részek elernyednek és az eddig elernyedt állapotban levő részek húzódnak össze
      • -> táplálék összekveredése
    • Perisztaltikus mozgás: a táplálék továbbításáért felelős
  • A vékonybélnedv
    • A vékonybél falának mirigyei termelik
    • Napi 600-1000 ml
    • Enyhén lúgos, pH: 7,6
    • Összetétele
      • Aminopeptidáz, dipeptidáz: oligopeptidek hidrolízise
        • Befejezik a fehérjék aminosabakká történő hidrolízisét
      • Maltáz, szacharáz, laktáz: diszacharidok monoszacharidokra történő bontása
      • Lipáz: a zsírokat zsírsavakra és 2 monogliceridekre bontják
      • Nukletidáz: a nukletidokat nuklezidokra és foszforsavra bontanak
  • a vékonybél legfontosabb emésztőmirigyei:

Máj

  • Máj
      • Másfél kg, vörösbarna, mirigyes szerkezetű
      • A rekeszizom jobb kupolájába illik bele
      • Felső része domború, alsó rész lapos
      • Két lebeny (jobb és bal lebeny)
      • Vérellátása
        • Májartéria: az aortából ered, friss, oxigéndús vért szállít (400ml/perc)
        • Májkapuvéna: a máj funkcionális ere
          • A bélcsatorna felől szállít táp- és toxikus anyagokban gazdag vért
        • Májkapu: itt lépnek be az erek a máj állományába
          • Az erek szétágaznak, keverednek
        • Májvéna: itt távoznak az erek a májból
  • Szöveti szerkezete
    • Májlebenyke: szövettani és működési egység
      • Hengeres test
      • Sugarasan futó májsejtgerendák építik fel
    • Epeutak: a májsejtek között epekapillárisokkal kezdődnek
      • Egyre nagyobb vezetékké egyesülnek
      • Epevezetékbe torkolva hagyják el a májat
  • Feladatok
    • Szervezetszintű anyagcsere központja: során a bélből felszívódott tápanyagok
      • Lebomlások során energiát bocsátanak a szervezet rendelkezésére
      • Egymásba átalakulnak
        • Szénhidrátok zsírokká
        • Aminosavak szénhidrátokká
        • Tejsav glükózzá
      • Tartalékolódnak glikogén és zsír formájában
    • Minden tápanyag anyagcseréjében részt vesz
    • Epe termelése
    • Vitaminok raktározása (A, B12, D, K)
    • Karotinból A vitamint gyárt
    • Glikogént raktároz (100g)
    • Detoxikál
    • Vérfehérjék, albuminok, fibrinogén, hemoglobin, protombin termelése
    • Vörösvértestek lebontása, hemoglobin anyagcseréje (Kupffer-sejtek)
    • Az izomban keletkező tejsavat kortizol hatására glükózzá alakítja (glükogenezis)
    • Ammóniát karbamiddá alakítja
    • Purinbázisok bomlásából húgysavat állít elő
    • Szénhidráthiány esetén hormonális hatásra (kortizol) aminosavakból szénhidrátokat állít elő (glükoneogenezis)
    • Zsírokat szintetizál (pl. glükózból)
    • Szteroid hormonokat inaktivál
    • A zsírokat szállítófehérjékhez kapcsolja
    • Vas raktározása
    • Heparint termel (véralvadás gátlása)
  • Emésztőnedv-termelés
    • Epe: a vékonybél fontos emésztőnedve, enzimeket nem tartalmaz
    • A hasnyálmirigy vezetékével egyesülve nyílik a patkóbélbe
    • Az epe az epehólyagban raktározódik el, jelentősen bekoncentrálódik
    • Az epeelválasztás állandóan folyik
    • Epe:
      • Szekrétum: több olyan anyagot szállít, melyek az emésztésben lényeges szerepet játszanak (epesavak)
      • Exkrétum: bomlástermékeket is tartalmaz (epefestékek)
      • Össztétele:
        • Epesavas sók
          • Kólsav: amfipatikus vegyület
            • Aktiválják a zsírbontó lipázokat
            • A bélmozgások miatt felaprózódott zsírcseppek felületén elhelyezkedve csökkentik az emulgeált zsírgolyócskák felületi feszültségét
            • Zsírgolyók stabilizálása
            • — felületük nagyobbítása
            • ~ szapan
        • Epefestékek
          • Hemoglobin profirin vázának bomlásából
          • Bilirubin: vöröses
          • Biliverdin: zöldes
          • Bomlástermékek, melyek az epén keresztül választódnak ki
          • Ha a májsejtek károsodnak, a bilirubin egy része belekerülhet a vérkeringésbe, a bőr alatti kötőszövetben felhalmozódik és a bőrnek sárgás színt ad (sárgaság)
        • Koleszterin
          • Epekövek: 80% koleszterin, 20% bilirubin
          • A koleszterint az epesavak tartják oldatban
          • Ha az epesavak mennyisége csökken, a koleszterin epekövek formájában kiválik az epehólyagban
          • Bilirubin kövek: fokozott hemoglobin lebomlás során
        • Ásványi sók, víz
      • pH: 7-8,5; emésztő enzimeket nem tartalmaz
  • szénhidrátforgalom
    • a máj a szervezet szénhidrát-forgalmának legfontosabb regulátora
      • a vérből glükózt vesz fel (magas vércukorszint esetén)
      • a vérbe glükózt ad le (alacsony vércukorszint esetén)
    • A vérből felvett szénhidrátok a májban
      • Lebomlanak, energiát szolgáltatnak
      • Átalakulnak pl. zsírokká
      • Átmenetileg glikogénként raktározódnak
    • Szénhidráthiány esetén: glükogenezis -> szénhidrátok előállítása
    • Vércukorszint szabályozása
      • Táplálkozás után: a szénhidrátokat felveszi, raktározza
      • Éhezéskor, hosszan tartó izommunka közben: a raktározott glikogén lebontása, a glükózt a vérbe juttatja
    • Szabályzás
      • Inzulin: serkenti a máj glükózfelvételét, a glikogén és zsírok szintézisét
      • Adrenalin, glukagon, szimpatikus idegek: glikogénbontás, keletkező glükóz lebontása
  • Lipidek anyagcseréje
    • A vérben szállítófehérjékhez kötődve szállítódnak (lipoproteinek)
    • Enzimatikus lebontás következtében zsírsavakra és monogliceridekre esnek szét
    • A bélbolyhok hámsejtjeiben reszintetizálódnak
    • Szállítófehérjékhez kötődve létrehozzák a kilomikront
    • Enzim által a kilomikron neutrális zsírjai zsírsavra és glicerinre bontódik
    • A zsírsavak:
      • Váz- és szívizom számára energiaforrás
      • Zsírszövetben zsírrá alakulnak
  • Raktározás
    • Vitaminok (A, B12, D, K)
    • Glikogén (100g)
    • Vas
  • Méregtelenítés
    • Alkohol lebontása
    • Egyes vegyületekhez (pl. bilirubin) OH-csoportokat építve vízoldhatóvá tesz, segíti a kiürülésüket
    • Nehézfémeket akkumulálja

Hasnyálmirigy

  • Hasnyálmirigy
      • Külső elválasztású, exokrin rész: emésztőenzimeket termel
        • Váladéka a hasnyál, a patkóbélbe jut
        • Hasnyál: 1,2-1,5 L/nap, pH 8
          • Tripszin: a polipeptideket oligopeptidekre bontja
          • Lipáz: a lipidek észterkötéseit hirdolizálja, a neutrális zsírok monoglicerodekre és zsírsavakra esnek szét
          • Hasnyál amiláz: keményítőt hasítja maltóz egységekre
          • Nukleáz: a nukleinsavat nukleotidokra hidrolizálja
      • Belső elválasztású, endokrin rész: hormonokat; inzulin és glukagon termel
        • Váladékát a vérbe üríti
        • Langerhans-féle szigetek: a külső elválasztású részek végkamrái között
        • Számuk 1 millió, gazdag vérellátás
        • Fejlett DER, intenzív fehérjeszintézis
        • Kétféle sejtek:
          • Kisebb, világosabb béta-sejtek: inzulin termelése
          • Nagyobb, sétátebb alfa-sejtek: glukagon termelése
        • A vércukorszint szabályozza

Emésztőnedvek

Emésztőnedvek, termelődési helyük, optimális kémhatás

  • Amiláz: nyálamiláz
    • Keményítő, glikogén emésztésének megindítása
    • Keményítőt és glikogént maltózzá bontja
    • Szájüreg, pH 6,8
    • nyálmirigyek
    • Hasnyálamiláz
      • A keményítőt hasítja maltóz egységekre
      • Vékonybélnedv, pH 7,6
      • hasnyálmirigy
  • Laktáz: diszacharidok monoszacharidokra bontása (~maltáz, szaharáz)
    • Vékonybélnedv, pH 7,6
  • Lipáz: zsírokat zsírsavakra és 2-monogliceridekre bontanak
    • A lipidek észterkötéseit hidrolizálja
    • Vékonybélnedv, pH 7,6
    • hasnyálmirigy
  • Nukleáz: nukleotidokat nukleozidokra és foszdorsavakra bontják
    • Vékonybélnedv, pH 7,6
    • hasnyálmirigy
  • Pepszin: fehérjeemésztés
    • Gyomor, pH 0,9-1,5
    • A gyomor csöves mirigyei
  • Tripszin: a polipeptideket oligopeptidekre bontja
    • Peptidkötéseket hidrolizál
    • Vékonybélnedv, pH 7,6
    • Hasnyálmirigy

Emésztőnedvek csoportosítása

Hasnyál és gyomornedv hatását bemutató kísérlet

Felszívódás

  • Felszívódás:
    • Emésztés során a tápanyagok makromolekulái monomerekre hasadnak, hidrolizálnak, melyek a vérbe / nyirokba szívódnak fel
    • A felszívódás energiaigényes folyamat
    • A vér a monomereket elszállítja a szövetekig, a sejtekben átalakulnak:
      • Tovább bomlanak a biológiai oxidáció folyamatában, energiát szolgáltatnak
      • Raktározódnak (pl. Glükóz a májban, izomszövetben glikogénként, zsírok zsírszövetben)
    • A vízben oldódó molekulák a vérbe
    • A nagyobb hidrofób molekulák a nyirokkeringésbe jutnak
    • Felszívódásnak kedvező tényezők
      • Nyálkahártya felületének felnagyobbítása: redők (3x), bélbolyhok (30x), mikrobolyhok (600x)
      • A felszívó felület 200m2
    • A felszívódás módja lehet
      • Passzív /diffúzió: víz, 4 szénatomnál kisebb vízoldható vegyületek
      • Aktív transzport: nagyobb molekulák
      • Endocitózis: makromolekulák (fehérjék), zsírcseppecskék
    • Hol?
      • Szájüreg, nyelőcső: nincs jelentős felszívódás, csak: morfin, szteroid hormonok, egyes gyógyszerek
      • Gyomor: víz, egyes ionok, alkohol, gyúgyszerek, kevés glükóz
      • Vékonybél: minden
      • Vastagbél: víz, ionok, vitaminok (B, K)
    • Mi?
      • Víz, ionok: passzív és aktív transzport
      • Aminosavak: aktív transzport -> vérkeringés
      • Fehérjék: endocitózissal
      • Szénhodrátok: aktív transzport
      • Zsírok:
        • Lipáz a zsírokat monogliceridekre és zsírsavakra bontja
        • A reszintetizálódott zsírok kilomikron formájában a nyirokérbe jutnak

A fehérje útja

  • Szájüreg: aprózódik, nyállal keveredve falattá áll össze, emésztés nem kezdődik meg
  • Nyelés során a nyelőcsövök keresztül a gyomorig
  • Gyomor: a fehérje emésztésének megkezdése
    • Savas pH (1-2): pepszin a pepszinogénből képződik és a fehérjét bontja
  • Gyomorból a vékonybélbe jut (patkóbél)
  • Patkóbél:
    • Epe: nem vesz részt a fehérje emésztésében, de semlegesíti a gyomor savas pH-ját
    • Hasnyál: tripszin, a fehérjét oligo-, ill. dipeptid szintig bontja
    • A pepszin inaktívvá válik az enyhén lúgos kémhatású epe és hasnyál hatására
  • Éhbél: vékonybélnedv, fehérjebontó enzimek (erepszin)
    • Aminosav szintig bontják le a fehérjét, alkalmas méretűvé teszik a felszívásra
  • Felszívás: a bélbolyhokon keresztül
    • Az aminosavak aktív transzporttal jutnak a bélüregből a felszívóhám sejtjeibe, onnan diffúzióval kerülnek a vénás vérbe
  • Májkapuér: a bélbolyhok vénáiból, az aminosavban (is) gazdag vér a májba kerül
  • Máj: a vér aminosavszintjét a homeosztázisnak megfelelő értékre állítja be
    • Töblet: vérplazmafehérjék, növekedési faktorok szintézise, a szervezetből hiányzó aminosav előállítása
    • Esszenciális aminosavakat nem képes előállítani
  • Vér: eljuttatja a sejtekhez a szükséges aminosavakat
  • Sejtek: fehérjét szintetizálnak az aminosavakból
  • Felesleges aminosavak: karbamiddá, ammóniává alakítják
  • Vese: kiválasztás során a felesleges karbamidot, ammóniát a vizeletbe juttatja

Szénhidrát útja

  • Szájüreg: aprózódás, nyállal elkeveredve falat
  • Nyál: amiláz, szénhidrátbontó enzim
  • Nyelés: a nyelőcsövön át a gyomorig
  • Gyomor: nem emésztődik a szénhidrát, a patkóbélbe jut
  • Patkóbél:
    • Epe: a szénhidrátemésztésben nem vesz részt
    • Hasnyál: amiláz a diszacharidokat már nem képes hidrolizálni, a patkóbélben nincs szénhidrátemésztés
  • Éhbél: bélnedv, szacharáz – diszacharidbontó enzimek
    • Monoszacharid szintig bontja le a szénhidrátot, alkalmas méretű a felszíváshoz
  • Bébolyhok: felszívás
    • A glükóz és fruktóz aktív transzporttal jutnak a bélüregből a felszívóhám sejtjeibe, diffúzióval a vérbe
  • Májkapuér: a glükóz/fruktóz gazdag vér a májba kerül
  • Máj: a vér cukorszintjét a homeosztázisnak megfelelő szintre állítja be
    • Többlet: glikogénszintézis, más szerves monomerek szénvázának előállítása
  • Inzulin hatására: a többlet szénhidrátból zsír szintetizálódik (bőraljában raktározódik àelhízás)
  • Vér: a sejtekhez juttatja a glükózt
  • Sejtek: inzulin hatására képesek felvenni a glükózt
    • Szintézis, lebontás
  • Vese: a glükóz a szűrletbe kerül, de az elvezető csatorna kezdeti szakaszának falán aktív transzporttal visszaszívódik a vérbe

Zsír útja

  • Szájüreg: aprózódik, nyállal falattá ragad össze
    • Nyál: nincs zsírbontó enzim, nincs zsíremésztés
  • Nyelés: szájüregen át a gyomorba
  • Gyomor: a simaizomzat keverő mozgásával a zsírcseppeket apró zsírcseppekre oszlatja szét, emulgeálja
    • Fizikai változást eredményez
  • Patkóbél:
    • Epe: nincs enzim benne, felületaktív anyagok (epesavak)
      • Stabilizálják a zsíremulziót, megkönnyítik a lipáz munkáját
    • Hasnyál: lipáz, megkezdi a zsíremésztést
      • A zsírokat 2-monogliceridre vagy glicerinre és zsírsavakra bontja
  • Éhbél: bélnedv, lipáz folytatja és befejezi a zsíremésztést
  • Bélbolyhok: felszívódás, a nyirokkapillárisokba
  • A nyirokér a fő testi vénába torkollik, a vérbe ömlik
  • Májba szállítódik: a zsírsavszintet a homeosztázisnak megfelelő értékre állítja be
    • Többlet: zsírszintézis, más szerves monomerek szénvázának előállítása, energianyerés
  • Vér: sejtekhez juttatja a zsírsavakat
  • Sejtek: szintézis vagy lebontás (energianyerés)
  • Többletzsír: bőralja fehér zsírszövetében nagy mennyiségben képes raktározódni
    • Hőszigetel, mechanikai védelem
    • Éhezés során lebontja a szervezet

Az utóbél

Vastagbél

  • Vastagbél
    • Tág üregű
    • Jobb csíptőtányéri tájékban kezdőik a vakbéllel
      • Felszálló remese
      • Haránt remese
      • Leszálló remese
      • Szigmbél (S- alakú)
      • Végbél
    • Külső felszínén három párhuzamos sorban gömbszerű kiöblösödések vannak
    • Vakbél: kezdeti, lefelé vakon végződő tág szakasz
      • Féregnyúlvány: csökevényes bélszakasz
        • Kötőszövetében nagy mennyiségű nyiroktüsző található
        • A manduláéval azonos funkciójú nyirokszerv
      • Vakbélgyulladás: ha a széklet egy darabja elzárja a féregnyúlvány nyílását
        • Baktériumok elszaporodása
        • Gyulladásos folyamat
        • A vakbél perforálódik: a féregnyúlvány vékony fala a gyulladás következtében átszakad
        • A baktériumok bekerülnek a hasüregbe -> hashártyagyulladás (szövődmény, életveszélyes)
        • Műtéti beavatkozás
    • Fala:
      • Bélbolyhok nincsenek, csak redők alakultak ki
      • Felületi hám: mikrobolyhos hengerhám
      • Csövesmirigyei megnyúltak, kehelysejtek, nincsenek enzimtermelő sejtek
      • Izomrétegek: körkörös és hosszanti lefutású simaizmok
    • Működése:
      • Fala által elválasztott váladék, enzimeket nem tartalmaz
      • Széklet kialakítása
      • Víz és ion felszívódása
      • Bakteriális rothadás
      • Naponta: 500 ml béltartalom, ebből 350ml felszívódik
      • pH: 8
      • gyomor és vékonybél baktériummentes
      • vastagbélben dús baktériumflóra van:
        • erjedési rothadási folyamatokat indít meg
        • cellulózbontó enzimeket termelő baktériumok
        • az emberben itt felszabaduló cukor már nem hasznosítható
        • Vitaminok termelése (K, B-vitamin)
        • Gázok keletkezése: CO2, H2, metán, kénhidrogén
      • Tápanyagok jelentős mértékben már nem szíódnak fel
    • A bélflóra jelentőség a szervezetre nézve
      • Vastagbél nyálkahártya mechanikus védelme
      • Immunrendszert ellenanyag-termelésre készteti, serkenti, kondicionálja
      • Gátolja a kórokozó mikroorganizmusok szaporodását
      • Védekezik a kórokozók ellen:
        • Közvetlen gátlás, antibiotikumok termelése
        • Tápanyagelvonás, élőhely elfoglalása
        • Immunrendszer stimulációja

Széklet

  • Széklet
    • Színe: bilirubinból és biliverdinből származó szterokobilin, bakteriális hatásra alakul ki
    • Fő tömege
      • Emésztőnedvek és epe maradványa
      • Táplálék emészthetetlen részei (cellulóz)
      • Nyálka
      • Fehérvérsejtek, lelökődött hámsejtek
      • Hatalmas tömegű baktérium
Ehhez nincs mit hozzáfűzni 🙂

A kaki fontos, figyeld minden nap!

Ilyen az egészséges széklet - Aranyér.info
Szar ügy – mit mond el a kutyád széklete?
A kutyánál is figyeld
Szokta nézegetni a székletét? Kellene! - Útikalauz anatómiába
Szokta nézegetni a székletét? Kellene! - Útikalauz anatómiába

Végbél

  • Végbél
    • Gyengén S alakú
    • Végbélzáróizom-rendszer:
      • Bélcsatorna körkörös simaizomzatának megerősödése
      • Az előzőt kívülről körülvevő harántcsíkolt izomgyűrű
    • Végbélnyalás hámja gyengén elszarusodik
      • Faggyúmirigyeket és illatmirigyeket tartalmaz

Hinterlasse einen Kommentar

Erstelle eine Website wie diese mit WordPress.com
Jetzt starten