Hogyan tudsz Anki-kártyákkal tanulni?

A biológia témakörhöz tartozó összesen 4350 kártyát 30 témakörben innen tudod letölteni.

Az Anki-kártyákról egy álmos-unatkozós délután hallottam, amikor már nem volt kedvem vagy erőm a tanuláshoz és egy elsőéves orvosis vlogját nézegettem. Ő említette többször is, hogy a nagyobb vizsgákra – meg úgy általában a vizsgákra – az Ankival tanulnak. Kíváncsi lettem, ezért megnéztem a témához készített videóját:

Az Anki szoftver a tanulókártyákkal való tanulást fejleszti tovább és digitalizálja. Az alapszoftverben és a hozzá letölthető fejlesztésekben szuper kártyákat lehet írni, a kártyákon akár ábrafeliratozást, szövegkiegészítést, oda-vissza fordítgatást is beállíthatunk. A programon belül többféleképpen is rendszerezhetjük a kártyáinkat. Az ajánlás az, hogy a kártyákat a megfelelő témakörök címkéjével lássuk el ahelyett, hogy bonyolult stóc-rendszereket építsünk fel. Így a tanulás során inkább globálisan dobálja be a kártyákat, és nem kell minden egyes stócot végigvenni, hogy frissen maradjanak a témakörök. Én tehát csináltam egy nagy Biosz és Kémia stócot és abba raktam bele minden kártyát, a témaköröknek megfelelően címkézve. A kártyák karbantartása menü alatt az egyes témakörökhöz tartozó kártyákat külön is le lehet hívni, így át lehet nézegetni a csak a témakörhöz tartozó kártyákat is. Így viszont a tanulás közben, ismétlés során nem csak egy szűk témakörből dobálja be a régi kártyákat, hanem az egész biológia anyagból. Ami a tudás frissen tartása érdekében sokkal előnyösebb, valljuk be.

Rendben, megírtuk a kártyákat, hogyan folyik tehát a tanulás? A tanulást igazából már akkor elkezdheted, amikor az első pár kártyát megírtad. Az aznap friss kártyákat (mindig 20 darab, de a sebesség – mennyiség átállítható) mindig kétszer dobja fel, de ha nem tudtad jól, a piros gombra nyomva kérheted, hogy plusz annyiszor dobja fel amennyiszer nem tudod. Ha a megtanult kártyákat ki akarod szortírozni az aznap átnézni való kártyák közül, akkor tovább kategorizálhatod őket: nehéz, közepes és könnyű kategóriákba. A különböző kategóriákban lévő kártyákat a nehézség szerinti osztályozás és a megtanulás óta eltelt idő szerint meghatározott napon belül (pl. ha ma tanultad meg a kártyát, a nehezet 1 nap múlva, a közepeset 2 nap múlva, a könnyűt 3 nap múlva, de ha egy hete tanultad már a kártyát, az időintervallumok nőnek, így 2 nap, 5 nap és 10 nap lehet az ismétlési idő) újra feldobja. Ezzel a módszerrel folyamatosan és kontrolláltan tanulsz új tartalmakat és ismétled a már megtanult elméleti anyagot.

A program használatában főleg szupernek találtam, hogy számítógépre és telefonra is le lehet tölteni. A számítógépen lévő programon átláthatóan meg lehet írni a szép kis kártyákat, amit a telefonnal szinkronizálva útközben is lehet ismételgetni a kártyákat. Alapbeállítással egyébként egy napi adagnyi kártya átnézése nagyjából fél órába kerül.

A program további funkciója, hogy a megírt kártyák egy fájlba kimenthetők és másokkal is megoszthatók. Így a kártyaírást a tanulótársakkal fel lehet osztani, így a teher egy-egy vizsga előtt jóval kisebb.

További kedvcsináló videókat itt nézhettek:

A software-t pedig innen töltheted le.

Hinterlasse einen Kommentar

Erstelle eine Website wie diese mit WordPress.com
Jetzt starten