A témakörhöz tartozó számolási feladatokat itt találod.
A 2.1. témakörhöz tartozó összefoglaló feladatokat itt találod.
Lipidek
Tanulókártyák a leckében megtalálható képletekhez
- A lipidek oldódási tulajdonságai
- Lipidek: szerves vegyületek gyűjtő csoportja, amelyek különböző szerkezetűek, közös sajátságuk:
- Apoláris oldószerekben jól oldódnak
- Lipidek: szerves vegyületek gyűjtő csoportja, amelyek különböző szerkezetűek, közös sajátságuk:
- Hétköznapi példák a lipidek oldódására
- Hideg zsíroldó
- Acetonos arclemosó
- A lipidek csoportosítása
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-70.png?w=615)
Neutrális zsírok
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-71.png?w=596)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-72.png?w=245)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-73.png?w=281)
- Elszappanosítható lipidek (NaOH-val főzve disszociálnak, szappanok jönnek létre)
- Neutrális zsírok
- Természetes zsírok és nem illó olajok
- szobahőmérsékleten folyékony: olajok (telítetlen zsírsavakból állnak)
- Szobahőmérsékleten szilárd: zsírok (telített zsírsavakból állnak –> közelebb tudnak egymáshoz elhelyezkedni a molekulák)
- Zsírok szerkezete: Glicerin + zsírsavak
- A glicerin zsírsavakkal alkotott észterei (triacil-gliceridek)
- Glicerinből és zsírsavakból kondenzációval jönnek létre, melynek eredményeképpen a kapcsolódó csoportok között észter-kötés jön létre
- Bomlásuk: hidrolízissel (pl. lipáz enzim hatására bélben)
- Zsírsavak:
- TelítettPalmitinsav (16), sztearinsav (18)
- TelítetlenOlajsav (18)
- A neutrális zsírok biológiai szerepe:
- Energiaraktározás
- Kétszer annyi energiát tárolnak, mint az azonos tömegű szénhidrátok
- A heterotróf szervezetekben elsődleges energiaraktárak
- Állati szervezetekben zsírszövetek: bőr alatt, szervek körül
- Növények: olajos magvak
- Hőszigetelés: bőr alatt
- Mechanikai védelem: a szervek helyét rögzítik
- Puha párnák (talp, tenyér)
- Energiaraktározás
- Zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) oldószerei
- Neutrális zsírok
Telített zsírsavak
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-75.png?w=246)
Telítetlen zsírsavak
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-76.png?w=775)
Foszfolipidek
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-77.png?w=696)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-78.png?w=185)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-79.png?w=386)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-80.png?w=387)
- Foszfatidok szerkezete: Glicerin + zsírsavak + foszforsav
- Foszfatidsav áll: glicerin + két zsírsav + foszforsav
- Az egyes foszfatidok a foszforsavhoz kapcsolódó további csoportokban különböznek egymástól
- Biológiai membránok kialakítása (Hártyaképzés)
- A foszfatidok polaritási tulajdonsága
- Kettős oldódású, amfipatikus vegyületek –> poláris és apoláris részből állnak
- Oldódnak poláris és apoláris oldószerekben egyaránt
- Glicerin, foszforsav és a kapcsolódó csoport poláris
- Zsírsavak apolárisak
- Vízben: kolloid méretű gömb-/lemezes micellákat alkotnak
- A molekulák kettősrétegbe rendeződnek
- A sejtekben határhártyákat, membránokat hoznak létre, vizes tereket választanak el
Szteroidok
Szterolok
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-81.png?w=184)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-82.png?w=177)
Epesavak
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-83.png?w=147)
Hormonok
![Hidrokortizon – Wikipédia](https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0d/Cortisol2.svg/1200px-Cortisol2.svg.png)
- El nem szappanosítható lipidek
- Szteroidok
- Közös sajátság: szteránváz
- Az egyes szteroidok a szteránvázhoz kapcsolódó funkciós csoportok minőségében térnek el egymástól
- Szterolok: a szteránvázhoz OH-csoport kapcsolódik
- Koleszterol
- Állati zsírokban, vérben, epében, sejthártyában fordul elő
- Táplálékkal vesszük fel, állati zsiradékok
- Fontos előanyaga a szteránvázes vegyületek szintézisének
- Magas koncentrációja érszűkületet, érelmeszesegéset okoz
- D-vitamin (kalciferol)
- Optimális kalcium-anyagcseréjéhez szükséges zsírban oldódó vizamin
- Fő forrása:
- Táplálék: halmájolajok, tejtermékek, tojás
- Szervezet állítja elő az nap UV sugárzásának segítségével
- Koleszterinből (előanyag a bőrben képződik) àa bőrben inaktív D-vitamin (a májban raktározódik) àa vesében aktív vitaminná alakul
- Szerepe: egy kalciumtranszport-fehérje képződését segítik elő à
- Fokozzák a kalcium és a foszfát felszívódását a bélből
- Emelik a vér kalcium- és foszfátkoncentrációját
- Elősegítik a kalcium beépülését a csontokba
- Fokozza az immunrendszer működését
- Hiánya:
- Kalciumhiányt eredményez àangol-kor
- Koleszterol
- Epesavak
- Szteroidok, melyek karboxil (COOH) csoportot tartalmaznak és az epében találhatók meg
- Kapcsolat az epesav polaritása és az epesav sók emulziót stabilizáló szerepe között
- Az epében sók formájában fordulnak elő àaz epe lúgos
- Segítik a zsírok emésztését úgy, hogy emulgeálják (fizikailag aprózzák) a nagyobb zsírcseppeket kisebb zsírcsepekké
- à nő a zsírcseppek összfelülete
- Stabilizálják a létrejött emulziót à a zsírbontó lipázok hatékonysága megnő
- Pl. kólsav
- Amfipatikus vegyületek: apoláris részükkel körbeveszik a zsírcseppeket, poláris részükkel a vizesvázis felé fordulnak
- Hatásuk a szappanokéhoz hasonlítható
- Epe zsírokat szétoszlató szerepét bemutató kísérlet
- Két kémcsőbe öntsünk 3-3 ujjnyi vizet, mindkettőre rétegezzünk 1-1 ujjnyi olajat. Az egyikbe öntsünk egy ujjnyi epét
- Gumidugóval zárjuk le a két kémcsövet, rázzuk össze azokat és várjunk néhány percig
- Magyarázat:
- A víz poláris, az olaj apoláris, a vízben nem oldódik
- Az epe kettős oldódási tulajdonságú
- Az epét nem tartalmazó rendszer két fázisra válik szét
- Az epés rendszer zavaros maradt –> az epe apró cseppek formájában oldatban tartja a vízben nem oldódó olajat
- Hormonok: szteránvázas, oxo (CO) csoportot tartalmaznak
- Mellékvesekéreg-hormonok
- Kortizol: szénhidrát-anyagcserére hat
- Aldoszteron: a só visszaszívását serkenti a vesében
- A petefészekben termelődő női nemi hormonok
- Progeszteron: megőrzi a terhességet
- Ösztrogén: egyik fő feladata a mádodlagos nemi jellegek kialakítása
- A herében termelődő férfi nemi hormon
- Tesztoszteron: a másodlagos nemi jellegek kialakítása
- Mellékvesekéreg-hormonok
- Közös sajátság: szteránváz
- Szteroidok
Karotinoidok
- Karotinoidok (terpének)
- Szénhidrogének, konjugált kettős kötés rendszerűek
- Könnyen gerjeszthetők, színesek
- A karotinoidok konjugált kettőskötés-rendszere és fotokémiai szerepe közötti összefüggés
- A növényekben
- Karotin:
- C40H56, a sárgarépa színanyaga, tartaléktápanyaga, az A-vitamin előanyaga
- Narancssárga színű pigment, nagy szerepet játszik a fotoszintézisban
- Alfa-karotin és béta-karotin: a végükön található gyűrűben lévő kettős kovalens kötés helyében térnek el
- Béta-karotin: sárga, narancssárga és zöld színű zöldségekben
- antioxidáns
- Xantofil
- Sárga színanyag
- Szerkezete egyetlen oxigénatomot tartalmaz
- Nagy mennyiségben fordul elő a növények leveleiben, tojássárgája, zsírszövet
- A levelek őszi színét idézi elő
- Karotin:
- Az emberi látás folyamatában
- A-vitamin: retinol, a májban karotinból keletkező majd raktározódó zsírban oldódó vitamin
- Szerepe: a retina fényérzékenységét biztosító rodopszin felépítésében részt vevő retinal előanyaga, azért a normális látás fenntartásában nélkülözhetetlen
- A hámfelületek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelme
- fő forrása: halmájolajok, tejtermékek, máj; karotin: zöldségek, felszívódásához zsír szükséges
- hiánya:
- szürkületi vakság
- bőr kiszáradása, fokozott szaruképzés
- nyálkahártyák szárazak, húgyúti fertőzések
- Antioxdáns, képes a szabadgyököket semlegesíteni, prosztatarák megelőzése
- Rodopszin
- Két részből áll: opszin és retinal (pigment)
- Már egy foton határása is láncreakció-szerű folyamat indul be
- A beeső foton energiája arra fordítódik, hogy a 11-cisz-retinalból transz-retinal képződjön àa molekula kiegyenesítését jelenti
- E-vitamin: gyűrűs karotinoid
- Szerepe:
- Antioxidáns
- Rákmegelőző
- Nemi működés
- Fő forrása: növényi olajok, magvak, hús, máj, tojás
- Hiány: nincs kifejezett tünet, nemi működések zavara, magzatfejlődési probléma
- Szerepe:
- K1,2-vitamin: gyűrűs karotinoid
- Szerepe: normális véralvadás; jelenlétében a máj véralvadási faktorokat, pl. prototrombint szintetizál
- Fő forrása: növényi olajok, zöld leveles zöldségek, káposzta, prokkoli, paraj
- A K2-t bélbaktériumok termelik
- Hosszan tartó, bélgyulladással járó / antibiotikumos terápiával járó betegség K-vitamin-hiányt idézhet elő
- Hiány: vérzékenység, véralvadási zavar
- A-vitamin: retinol, a májban karotinból keletkező majd raktározódó zsírban oldódó vitamin
- A növényekben
- Retinál: a szem fényérzékeny anyaga, A-vitaminl keletkezik az OH-csoport aldehid-csoporttá való oxidációjával
- Látás -> cisz-retinál transz-retinállá iomerizálódik fény hatására
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-84.png?w=356)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-85.png?w=350)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-86.png?w=354)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-87.png?w=205)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-88.png?w=245)
![](https://erettsegi30.wordpress.com/wp-content/uploads/2020/07/image-89.png?w=239)
- A zsírban oldódó vitaminok túladagolása
- Hipervitaminózis
- A zsírokban oldódva nem ürülnek ki, hanem felhalmozódnak a zsírszövetekben
- A folyamatosan adagolt mesterséges vitaminkészítmények esetény ügyelni kell a kontrollált és optimális vitaminmennyiségre