2.1.2. Lipidek

A témakörhöz tartozó számolási feladatokat itt találod.

A 2.1. témakörhöz tartozó összefoglaló feladatokat itt találod.

Lipidek

Tanulókártyák a leckében megtalálható képletekhez

  • A lipidek oldódási tulajdonságai
    • Lipidek: szerves vegyületek gyűjtő csoportja, amelyek különböző szerkezetűek, közös sajátságuk:
      • Apoláris oldószerekben jól oldódnak
  • Hétköznapi példák a lipidek oldódására
    • Hideg zsíroldó
    • Acetonos arclemosó
  • A lipidek csoportosítása

Neutrális zsírok

  • Elszappanosítható lipidek (NaOH-val főzve disszociálnak, szappanok jönnek létre)
    • Neutrális zsírok
      • Természetes zsírok és nem illó olajok
      • szobahőmérsékleten folyékony: olajok (telítetlen zsírsavakból állnak)
      • Szobahőmérsékleten szilárd: zsírok (telített zsírsavakból állnak –> közelebb tudnak egymáshoz elhelyezkedni a molekulák)
        • Zsírok szerkezete: Glicerin + zsírsavak
        • A glicerin zsírsavakkal alkotott észterei (triacil-gliceridek)
        • Glicerinből és zsírsavakból kondenzációval jönnek létre, melynek eredményeképpen a kapcsolódó csoportok között észter-kötés jön létre
        • Bomlásuk: hidrolízissel (pl. lipáz enzim hatására bélben)
        • Zsírsavak:
          • TelítettPalmitinsav (16), sztearinsav (18)
          • TelítetlenOlajsav (18)
      • A neutrális zsírok biológiai szerepe:
        • Energiaraktározás
          • Kétszer annyi energiát tárolnak, mint az azonos tömegű szénhidrátok
          • A heterotróf szervezetekben elsődleges energiaraktárak
          • Állati szervezetekben zsírszövetek: bőr alatt, szervek körül
          • Növények: olajos magvak
        • Hőszigetelés: bőr alatt
        • Mechanikai védelem: a szervek helyét rögzítik
        • Puha párnák (talp, tenyér)
      • Zsírban oldódó vitaminok (D, E, K, A) oldószerei
Telített zsírsavak
Telítetlen zsírsavak

Foszfolipidek

  • Foszfatidok szerkezete: Glicerin + zsírsavak + foszforsav
    • Foszfatidsav áll: glicerin + két zsírsav + foszforsav
    • Az egyes foszfatidok a foszforsavhoz kapcsolódó további csoportokban különböznek egymástól
  • Biológiai membránok kialakítása (Hártyaképzés)
    • A foszfatidok polaritási tulajdonsága
    • Kettős oldódású, amfipatikus vegyületek –> poláris és apoláris részből állnak
    • Oldódnak poláris és apoláris oldószerekben egyaránt
      • Glicerin, foszforsav és a kapcsolódó csoport poláris
      • Zsírsavak apolárisak
    • Vízben: kolloid méretű gömb-/lemezes micellákat alkotnak
      • A molekulák kettősrétegbe rendeződnek
      • A sejtekben határhártyákat, membránokat hoznak létre, vizes tereket választanak el

Szteroidok

Szterolok
Koleszterol
D-Vitamin
Epesavak
Hormonok
Hidrokortizon – Wikipédia
Kortizol
  • El nem szappanosítható lipidek
    • Szteroidok
      • Közös sajátság: szteránváz
        • Az egyes szteroidok a szteránvázhoz kapcsolódó funkciós csoportok minőségében térnek el egymástól
      • Szterolok: a szteránvázhoz OH-csoport kapcsolódik
        • Koleszterol
          • Állati zsírokban, vérben, epében, sejthártyában fordul elő
          • Táplálékkal vesszük fel, állati zsiradékok
          • Fontos előanyaga a szteránvázes vegyületek szintézisének
          • Magas koncentrációja érszűkületet, érelmeszesegéset okoz
        • D-vitamin (kalciferol)
          • Optimális kalcium-anyagcseréjéhez szükséges zsírban oldódó vizamin
          • Fő forrása:
            • Táplálék: halmájolajok, tejtermékek, tojás
            • Szervezet állítja elő az nap UV sugárzásának segítségével
              • Koleszterinből (előanyag a bőrben képződik) àa bőrben inaktív D-vitamin (a májban raktározódik) àa vesében aktív vitaminná alakul
          • Szerepe: egy kalciumtranszport-fehérje képződését segítik elő à
            • Fokozzák a kalcium és a foszfát felszívódását a bélből
            • Emelik a vér kalcium- és foszfátkoncentrációját
            • Elősegítik a kalcium beépülését a csontokba
            • Fokozza az immunrendszer működését
          • Hiánya:
            • Kalciumhiányt eredményez àangol-kor
      • Epesavak
        • Szteroidok, melyek karboxil (COOH) csoportot tartalmaznak és az epében találhatók meg
        • Kapcsolat az epesav polaritása és az epesav sók emulziót stabilizáló szerepe között
        • Az epében sók formájában fordulnak elő àaz epe lúgos
          • Segítik a zsírok emésztését úgy, hogy emulgeálják (fizikailag aprózzák) a nagyobb zsírcseppeket kisebb zsírcsepekké
          • à nő a zsírcseppek összfelülete
          • Stabilizálják a létrejött emulziót à a zsírbontó lipázok hatékonysága megnő
        • Pl. kólsav
        • Amfipatikus vegyületek: apoláris részükkel körbeveszik a zsírcseppeket, poláris részükkel a vizesvázis felé fordulnak
          • Hatásuk a szappanokéhoz hasonlítható
        • Epe zsírokat szétoszlató szerepét bemutató kísérlet
          • Két kémcsőbe öntsünk 3-3 ujjnyi vizet, mindkettőre rétegezzünk 1-1 ujjnyi olajat. Az egyikbe öntsünk egy ujjnyi epét
          • Gumidugóval zárjuk le a két kémcsövet, rázzuk össze azokat és várjunk néhány percig
          • Magyarázat:
            • A víz poláris, az olaj apoláris, a vízben nem oldódik
            • Az epe kettős oldódási tulajdonságú
            • Az epét nem tartalmazó rendszer két fázisra válik szét
            • Az epés rendszer zavaros maradt –> az epe apró cseppek formájában oldatban tartja a vízben nem oldódó olajat
      • Hormonok: szteránvázas, oxo (CO) csoportot tartalmaznak
        • Mellékvesekéreg-hormonok
          • Kortizol: szénhidrát-anyagcserére hat
          • Aldoszteron: a só visszaszívását serkenti a vesében
        • A petefészekben termelődő női nemi hormonok
          • Progeszteron: megőrzi a terhességet
          • Ösztrogén: egyik fő feladata a mádodlagos nemi jellegek kialakítása
        • A herében termelődő férfi nemi hormon
          • Tesztoszteron: a másodlagos nemi jellegek kialakítása

Karotinoidok

  • Karotinoidok (terpének)
    • Szénhidrogének, konjugált kettős kötés rendszerűek
    • Könnyen gerjeszthetők, színesek
    • A karotinoidok konjugált kettőskötés-rendszere és fotokémiai szerepe közötti összefüggés
      • A növényekben
        • Karotin:
          • C40H56, a sárgarépa színanyaga, tartaléktápanyaga, az A-vitamin előanyaga
          • Narancssárga színű pigment, nagy szerepet játszik a fotoszintézisban
          • Alfa-karotin és béta-karotin: a végükön található gyűrűben lévő kettős kovalens kötés helyében térnek el
          • Béta-karotin: sárga, narancssárga és zöld színű zöldségekben
            • antioxidáns
        • Xantofil
          • Sárga színanyag
          • Szerkezete egyetlen oxigénatomot tartalmaz
          • Nagy mennyiségben fordul elő a növények leveleiben, tojássárgája, zsírszövet
          • A levelek őszi színét idézi elő
      • Az emberi látás folyamatában
        • A-vitamin: retinol, a májban karotinból keletkező majd raktározódó zsírban oldódó vitamin
          • Szerepe: a retina fényérzékenységét biztosító rodopszin felépítésében részt vevő retinal előanyaga, azért a normális látás fenntartásában nélkülözhetetlen
          • A hámfelületek (bőr, légutak, gyomor, bélcsatorna) védelme
          • fő forrása: halmájolajok, tejtermékek, máj; karotin: zöldségek, felszívódásához zsír szükséges
          • hiánya:
            • szürkületi vakság
            • bőr kiszáradása, fokozott szaruképzés
            • nyálkahártyák szárazak, húgyúti fertőzések
          • Antioxdáns, képes a szabadgyököket semlegesíteni, prosztatarák megelőzése
        • Rodopszin
          • Két részből áll: opszin és retinal (pigment)
          • Már egy foton határása is láncreakció-szerű folyamat indul be
          • A beeső foton energiája arra fordítódik, hogy a 11-cisz-retinalból transz-retinal képződjön àa molekula kiegyenesítését jelenti
        • E-vitamin: gyűrűs karotinoid
          • Szerepe:
            • Antioxidáns
            • Rákmegelőző
            • Nemi működés
          • Fő forrása: növényi olajok, magvak, hús, máj, tojás
          • Hiány: nincs kifejezett tünet, nemi működések zavara, magzatfejlődési probléma
        • K1,2-vitamin: gyűrűs karotinoid
          • Szerepe: normális véralvadás; jelenlétében a máj véralvadási faktorokat, pl. prototrombint szintetizál
          • Fő forrása: növényi olajok, zöld leveles zöldségek, káposzta, prokkoli, paraj
          • A K2-t bélbaktériumok termelik
          • Hosszan tartó, bélgyulladással járó / antibiotikumos terápiával járó betegség K-vitamin-hiányt idézhet elő
          • Hiány: vérzékenység, véralvadási zavar
  • Retinál: a szem fényérzékeny anyaga, A-vitaminl keletkezik az OH-csoport aldehid-csoporttá való oxidációjával
    • Látás -> cisz-retinál transz-retinállá iomerizálódik fény hatására
béta-karotin
alfa-karotin
xantofil
A-Vitamin
E-Vitamin
K-Vitamin
  • A zsírban oldódó vitaminok túladagolása
    • Hipervitaminózis
    • A zsírokban oldódva nem ürülnek ki, hanem felhalmozódnak a zsírszövetekben
    • A folyamatosan adagolt mesterséges vitaminkészítmények esetény ügyelni kell a kontrollált és optimális vitaminmennyiségre

Tudáselmélyítő feladatok

Hinterlasse einen Kommentar

Erstelle eine Website wie diese mit WordPress.com
Jetzt starten