1.3. Fizikai, kémiai alapismeretek

A témakörhöz tartozó feladatokat itt találod.

Diffúzió és ozmózis

  • A diffúzió biológiai jelentősége
    • A részecskék belső energiájára visszavezethető hőmozgásán alapszik
    • Eredménye az, hogy a részecskék a rendelkezésre álló térben teljesen egyenletesen fognak elhelyezkedni
    • Alapja a sejtek életműködése szempontjából több fontos fizikai-kémiai folyamatnak
    • Mindig a nagyobb koncentrációjú helyről a kisebb koncentrációjú hely felé
    • Arányossági tényező: diffúziós állandó, függ a hőmérséklettől
    • Biológiai jelentősége:
      • Biológiai rendszrek mikroszkopikus anyagtranszport folyamatai
      • Az anyagok sejtmembránain keresztül történő áthaladása
      • Alapvető anyagcsere-folyamatok
        • A vér és a tüdő közötti gázcsere
        • Ingerületi folyamatok
        • Felszívódás (pl. Gyógyszerek)
        • Kémiai reakciók
        • Sejtek közötti és sejtekben megvalósuló molekulamozgások
      • Pl. Ozmózis
      • Pl. Intracelluláris diffúzió, szerepe: biokémiai folyamatok, sejten belüli transzport, jelátvitel
  • Az ozmózis biológiai jelentősége
    • A víznek (oldószer) féligáteresztő hártyán keresztül történő diffúziója
    • A féligáteresztő hártyán keresztül az oldószer a töményebb oldatba áramlik
    • A folyamat addig tart, amíg az ionok koncentrációja meg nem egyezik, ekkor a rendszer dinamikus egyensúlyi állapotba kerül
    • Mértéke: nyomásérték / ozmotikus nyomás
      • A töményebb oldatra gyakorolt nyomással lehet a víz beáramlását megakadályozni -> a nyomás nagysága a két, félig áteresztő hártyával elválasztott oldat koncentrációkülönbségének függvénye
    • Minél nagyobb a koncentrációkülönbség a két oldat töménysége között, annál erőteljesebb lesz a vízbeáramlás a hígabb oldatból a töményebb oldatba
      • Minél töményebb egy oldat, annál nagyobb az ozmózisnyomása
    • Biológiai jelentősége:
      • Növényi és állati sejtek jelentős része vizes oldat, amelyet féligáteresztő hártya vesz körül
      • Pl.: érett gyümölcsök széthasadása sok eső esetén
      • Pl.: növényi nedvek felszívódáse a magas növények csúcsáig -> ozmózisnyomás
      • Pl.: gyökérszőrök vízfelvétele
      • Pl: túl sós ételek szomjúságot okoznak -> a szervezet vízfelvétellel igyekszik a nagy ozmózisnyomás hatását csökkenteni
      • Emberi szervezet sejtjeinek oldatai a 0,9%os nacl-oldattal azonos ozmózisnyomásúak -> infúziók
      • Pl.: dialízis -> a dializátorban kering a vér, a szűrő másik oldalán egy vérnek megfelelő összetételű sóoldat van -> a két teret elválasztó membránon keresztül átjutnak a vérből a salakanyagok
DiffúzióOzmózis
Bármilyen típusú anyagCsak víz mozgása
Bármilyen közegben (folyékony, szilárd, gáz)Csak folyékony közegben
Nem igényel féligáteresztő hártyátFéligáteresztő hártya
A diffúziós anyag kitölti a rendelkezésre álló teretAz oldószer mennyisége nem lesz egyenlő a membrán két oldalán
Más részecskék jelenlététől függAz oldószerben oldott részecskék számától függ
A koncentráció kiegyenlítése az egész rendszerbenAz oldószer koncentrációjának kiegyenlítése

Ha megértetted, itt , itt és itt tudod az ozmózis és a diffúzió közti különbséget gyakorolni, itt pedig példákat tudsz csoportosítani. Itt pedig egy tankocka-mátrixot találsz az ozmózis gyakorlásához.

Ozmózisos kísérletek, plazmolízis

  • KÍSÉRLET: Egyszerű ozmózisos kísérletek
    • 1. Üvegkád finom pórusú hártyával ellátva (állati bél, celofán) -> a vízmolekulák és a kisebb ionok átjutnak
      • Egyik felébe desztillált víz, másik felőbe tömény nacl-oldat
      • Később az üvegkád mindkét felőben azonos lesz a só koncentrációja
    • 2. Üvegkád finom pórusú hártyával ellátva (állati bél, celofán)
      • Egyik felébe desztillált víz, másik felébe tömény fehérje / cukoroldat
      • A fehérje / cukormolekulák nem férnek át -> a vízmolekulák egyirányú diffúziója
        • A vízmolekulák oda diffundálnak, ahol térfogategységként kevesebb van belőlük
    • Plazmolízis vizsgálata:
      • Vöröshagyma bőrszöveti nyúzata -> kb. 1cm2-es felületű darab
      • 5 percig 10%-os KCl-oldatba helyezni -> mikroszkóp alatt vizsgálni (10×20 nagyítás), KCl-oldattal lefedni!
      • A nyúzatot egy másik, desztillált vizet tartalmazó óraüvegre helyezni -> öt perc
      • -> mikroszkóp alatt vizsgálni (10×20 nagyítás), desztillált vízzel lefedni!
      • Tapasztalat és magyarázat:
        • 1. Vizsgálat: a 10%-os KCl-oldat töményebb, mint a sejt plazmája, a sejthártya pedig féligáteresztő tulajdonságú
          • Ozmózis: a sejtplazma vizet veszít és zsugorodik, a sejthártya elválik a sejlfaltól
          • A jelenség a plazmolízis, amely ozmózison alapszik
        • 2. Vizsgálat: a sejtplazmánál hígabb oldatban az ozmózis iránya fordított
          • A sejtplazma ismét kitölti a rendelkezésére álló teret a sejtfalon belül
          • A jelenség a geplazmolízis
    • Hemolízis: a vörösvérsejteket hipotóniás oldatba helyezve megfelelően híg oldat esetén a vörösvérsejtek megduzzadnak és szétpukkadnak

További ozmózisos kísérleteket itt találsz

Itt pedig egy tankocka-mátrixot a plazmolízishez

Nyirokképzés
  • A szervezet ozmotikusan aktív anyagainak szerepe az életfolyamatokban
    • Vérfehérjék a visszaszívásban
      • A vér ozmózisnyomásának kialakításában minden oldott molekuláris anyag részt vesz
        • Kiemelkedő jelentősége a vérfehérjéknek van
      • Albumin: nagy koncentrációban van jelen a vérben; mennyisége állandó
    • Nyirokképzés
      • Nyirokkeringés: a zárt vérkeringési rendszerrel rendelkező gerincesek nyílt keringési rendszere
      • Keringő anyag: nyirok, a vérplazmából származik
      • A kapillárisok vékony falán a vérnyimásának hatására a plazma egy része átszűrődik -> a sejtek között szabadon mozgó szövetnedv, nyirok formájában található
      • -> a vér sűrűsége nő -> a hajszálerek  a vér növekvő ozmotikus nyomása miatt a kiszűrt nedv egy részét visszaszívják
      • Mindig marad a szövetek között egy többé-kevésbé állandó koncentrációjú, főleg ionokat, esetleg kisebb molekulákat tartalmazó, fehérjementes nyirokmennyiség

Kolloidok

  •  A felületen való megkötődés biológiai jelentősége
    • Adszorpció: valamennyi, felülettel rendelkező anyag a felületővel érintkező gáznemű vagy folyékony anyagokat megköti
      • Valódi oldat: 1nm-nél kisebb részecskék oldószerben való elkeveredése
        • Pl.: nacl vizes oldata
        • Az oldott molekuláknak nincs felületük
        • Felületi anyagmegkötésről sem beszélhetünk
        • Nincs fajlagos felület
      • Kolloid oldat: 1-500nm-es részecskék elkeverésekor
        • A részecskék fajlagos felülete rendkívül nagy
          • Fajlagos felület: a részecske tömegéhez viszonyított felület aránya
        • A biológiai szempontból fontos makromolekulák legnagyobb rész eléri a kolloid mérettartományt
        • Vizes közegben lévő kolloidok stabilitása -> nagy felület miatt
          • Azonos anyagból álló szétoszlatott részecskék mindig azonos ionokat kötnek meg
          • -> azonos töltés -> taszítani fogják egymást -> stabilitás megnő
        • Szol: folyékony halmazállapotú
          • Szuszpenzió: folyékony közegben szilárd részecskék
          • Emulzió: folyékony közegben folyadékcseppek
        • Gél: a kolloid részecskék hidrátburkuk hidrogénkötéseivel egymáshoz kapcsolódnak, egységes hálózatot képeznek -> a részecskék nem képesek elmozdulásra
          • A szol óvatos lehűtéssel / lassú ütemű vízelvonással gél állapotba vihető
          • Ha a gélekből fokozatosan távolítjuk el a vizet -> rugalmasságukat elvesztik, összezsugorodnak, kiszáradnak
        • Koaguláció: a kolloid állapot megszűnése
          • A kolloid részecskék stabilizáló ion- vagy vízburka megszűnik -> a diszpergált részecskék összetömörülnek, majd kicsapódnak a kolloid oldatból
          • Denaturáció: a fahérje természetes szerkezetének elvesztése
            • Az oldott fehérjék koagulációja a denaturáció következménye
        • Vérben kolloidális mérettartományba esik:
          • A vérplazma néhány fehérjéje, pl.: fibrinogén, albumin, globulinok
      • Diszperz rendszer: 500nm-nél nagyobb részecskék eloszlatása
        • Vízbe szórt és azzal elkevert homokszemcsék
        • A felületük arányában kötnek meg egy réteget a körülöttük lévő vízből
        • A szilárd részecskék fajlagos felülete a tömegükhöz viszonyítva méretük növekedésével egyre kisebb lesz
    • Enzimműködés:
      • Katalizáció: az enzimmolekulák felületén megtalálható centrom(ok)ban megköti a molekulá(ka)t és kialakul a komplex
        • Az aktív centrum az enzimfehérje nagy molekulájának csak kis része
      • Aminosavak: az átalakítandó anyag megkötésében játszanak szerepet -> nem egymás mellett helyezkednek el a polipeptidláncban
        • Egymás közelébe kerülnek: az enzimmolekula feltekeredése során -> kialakul az aktív centrum speciális mintázata
        • -> nagyfokú fajlagosság, csakis a meghatározott anyag átalakulását segítik elő

Egy feladat a diszperz rendszerek csoportosításához

  • Talajkolloidok:
      • Humusz és az anyagrészecskék kolloidális méretűek
      • Ezek vízmegkötő képessége jelentős -> a humuszban és agyagban gazdag vályogtalajok sokkal több vizet tudnak megkötni és tartalékolni, mint a homoktalajok
    • Kapillaritás: hajszálcsövesség
      • A kolloidális méretű részecskék közötti hézagokban a víz gyorsan vándorol, illetve tartósan megmarad
      • Magvak fagy- és szárazságtűrése: a sejek kötött víztartalma miatt
      • Duzzadás: a kiszáradt gél képes újra vizet felvenni -> csírázás

Orvosi szén nagy felületi megkötőképességének kimutatása

  • KÍSÉRLET: Mutassa ki az orvosi szén nagy felületi megkötőképességét festékoldattal. Tudja magyarázni és értelmezni a kísérletet, értse annak következményeit, alkalmazási lehetőségeit
    • Lombikba kb. 200cm3 vörösbor / 5-6 csepp fukszinoldattal megfestett víz
    • Adjunk hozzá szenet, majd keverjük össze
    • Szűrjük le az oldatot -> a szűrlet színtelen lett
    • Magyarázat:
      • A vörös színanyag a szén nagy fajlagos felülete miatt a szénhez kapcsolódnak
      • Abszorpció
    • Következmények, alkalmazási leheőségek
      • Gázmaszk
      • Elvezetőcső nélküli konyhai elszívók
      • Vákiimtechnikák
      • Vegyipar, gyógyszeripar: különböző anyagok megkötése
      • Ivóvíz-tisztítás
      • A szén nagy aktív felülete miatt: ezen a felületen magukhoz kötik a baktériumokat, vírusokat, ezzel megakadályozva azok felszívódását a szervezetbe

Katalizátorok

Ez az okoslecke segít az enzimek és az aktiválási energia megértésében

  • Aktiválási energia
    • Az a minimális energia, ami egy kémiai reakció lezajlásához szükséges
    • A reakció során a reaktáns molekulák összeütköznek, és a kémiai kötések megfeszülnek, elszakadnak és újak képződnek a termékek létrejöttekor
    • -> aktivált komplex jön létre
    • Alkalmazása biológiai folyamatokra
      • Az élő szervezetekben az enzimek az aktiválási energiát csökkentve teszik lehetővé a biokémiai folyamatokat -> a katalizátorok a kémiai átalakulás számára új, kisebb aktiválási energiájú reakcióutat biztosíthatnak
      • Anyagcsere alapja a biokémiai átalakulások -> energiamegmaradás és energiaminimumra törekvés elve
  • Katalizátor
    • Olyan anyag, amely növeli a kémiai átalakulások sebességét anélkül, hogy a folyamat következtében maradandóan megváltozna
      • -> kisebb aktiválási energiájú reakcióutat nyit meg
      • Katalizátorok jelenlétéven a reakciók más úton, alacsonyabb aktiválási energiájú részfolyamatokon keresztül játszódnak le -> növelik a reakciósebességet
    • Alkalmazása biológiai folyamatokra
      • Enzimek: biokatalizátorok, csak egyféle folyamatot katalizálnak

Kromatográfiás kísérlet

  •  Kromatográfia 
    • Színnel írás, M.S.Cvet orosz botanikus -> fotoszintatikus pigmentek szétválasztása
    • Szétválasztási művelet, melyet nagyon hasonló összetételű és szerkezetű anyagokból álló elegyek szétválasztására lehet felhasználni
    • A szétválasztás alapját képező folyamatok szerint:
      • Adszorpciós kromatográfia
        • Az elegy összetevőinek adszorpciós képességének különbségén alapszik
        • Ha az elegy mozog, az adszorpciós felület áll és az összetevők adszorpciója eltérő mértékű a felületen -> a rendszer komponenseire bontható
        • Pl.: szűrőpapíron szétválasztani a fotoszintézisben szerepet játszó vegyületeket egymástól
      • Megoszlási kromatográfia
        • Az anyagkeveréket két egymással nem, vagy csak részlegesen elegyedő folyadékban oldják fel
        • Az összetevők a kialakuló fázisokhoz való oldódásuknak megfelelően oszlanak el
      • Ioncserélő kromatográfia
        • A rendszerből ionok lépnek ki a rögzített felületre, amelynek anyagából hasonló töltésű ionok lépnek a folyékony bázisba
    • Mozgó- és állófázis jellege szerint:
      • Folyadék-kromatográfia:
        • Szilárd állófázis, egy ezzel nem elegyedő mozgófázis
      • Gázkromatográfia:
        • Gáz / gőz a mozgófázis, a megoszlás a gáz és szilárd vagy folyékony állófázis között alakul ki
      • Vékonyréteg-kromatográfia:
        • Állofázis: egy finom szemcsméretű kovasav-gél, allumínium-oxid, cellulóz
    • Egy leírt kromatográfiás kísérlet eredményének értelmezése, alkalmazása
      • 1. Összezúzott lomblevél anyagaiból alkoholos kivonatot készítünk -> fotoszintetikus pigmentvegyületek (klorofill-a és –b, karotin, xantofill)
        • Az elegyből egy cseppet szűrőpapírra cseppentünk
        • A csepp a szűrőpapíron elfolyik és nagy színes folt keletkezik
        • Folt száradása után többször tiszta kivonószert cseppentünk -> kiterjedtebb folt
        • A fotoszintetikus fegyületek nem egyforma sebességgel vándorolnak az oldószercseppek hatására
          • Legtávolabbra az az összetevő jut, amelyik legkevésbé kötődik a szűrőpapírhoz
          • Karotin és xantofill
          • Közelebb: klorofill-b
          • Központhoz legközelebb: klorofill-a (legjobban kötődik)

Enzimek

  • Enzimek előfordulása (minden sejtben működnek)
    • Enzimműködés lényege
      • Enzimek: fehérjemolekulák, fajlagosak ->
      • Kiindulási anyagok -> kötődnek az aktív centrumhoz (csak megfelelő térszerkezetű molekulák)
      • A megkötött anyagok reakcióba lépnek egymással àtermékké alakulás
      • A termék leválik az enzimről, mert térszerkezetük már nem illeszkedik az aktív centruméhoz ->
      • Az enzim újabb kiindulási anyagokat köthet meg
    • Enzimműködés optimális feltételei
      • Optimális hőmérséklet:
        • A kémiai folyamatok a hőmérséklet emelésével gyorsulnak
        • Enzimek: csak egy határig, mert fehérjék -> a magas hőmérséklet tönkre is teheti a szerkezetüket -> nem tudnak összekapcsolódni az átalakítandó anyaggal
      • Optimális pH:
        • Minden enzimnek van egy optimális vegyhatása, amikor a leggyorsabban tud működni
      • Optimális koenzim-koncentráció:
        • Túl kevés koenzim: reakció lassul, túl sok koenzim: reakció nem gyorsul
      • Optimális szubsztrát-koncentráció:
        • Enzimek számához képest mennyi az átalakításra váró anyag
      • Megfelelő ásványi anyagok jelenlése:
        • Enzimaktivátorok (pl.: Ca, Mg, Cu, Zn)
    • Enzimműködés optimális feltételei összefüggésben a szervezet jellemző értékeivel
      • A hőmérséklet, pH, ozmotikus koncentráció érzékenysége -> az aktív centrum bonyolult szerkezetével függ össze
        • A tényezők kismértékű megváltozása -> aktív centrum szerkezetét meghatározó aminosav-oldalláncok elmozdulnak -> az aktív centrum elveszti komplementer szerkezetét a szubsztrátéval
      • Homeosztázis: szabályozott állandóság, amely jellemző a test hőmérsékletére / pH-értékére, az ozmotikus viszonyokra
      • Testhőmérséklet: már kis hőmérsékletváltozás (tartós nyári meleg, láz) működési zavarokat okozhat az enzimeknél
      • pH: kémhatás módosulása (pl. Gyors légzés, gyakori hányás) működési zavarokat okozhat az enzimeknél
      • ozmotikus viszonyok
    • enzimhibán alapuló emberi betegség megnyilvánulásai
      • tejcukor-érzékenység
        • Oka: a laktáz hiánya / elégtelen működése -> tejcukrot bontja el
        • A vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található
        • Laktóz: glükóz + galaktóz, egy kémiai kötés -> a kötés áthasítását végzi a bélben a laktáz enzim
        • A kettős cukormolekula a bél hámsejtjein nem tud átjutni -> egyszerű cukrok fel tudnak szívódni és eljutnak a vérbe
        • Emésztetlen tejcukor: ozmotikus hatás -> vizet szív a bél lumenébe -> hasmenés
      • megelőzési lehetőségek
        • tejcukorérzékenység:
          • tejcukormentes diéta, laktáz enzim pótlása, tejcukortűrő képesség meghatározása

Gyakorló oldal az enzimekhez

Feladat az enzimműködéshez

  • ATP-bontó enzimek összefüggése az energiaigényes folyamatokkal
    • Miozin
      • Izomsejtek szerkezete ATP bontása során megváltozik
      • Ennek során behúzza az aktinszálakat a miozinszálak közé -> izomrostok összehúzódása
    • Na-K pumpa
      • A sejtekből nátriumionokat távolít el, káliumionokat transzportál a sejtekbe
      • A nyugalmi potenciál kialakítása -> idegsejteknél az ingerlékenység alapfeltétele
  • ATP-szintézis összefüggése az egyenlőtlen ioneloszlásal
    • Mitokondrium
      • A mitokondrium az ATP-előállítás fő színtere
      • Az ATP a terminális oxidáció folyamatában keletkezik
      • A terminális oxidáció során a mitokondrium belső membránjának két oldalán a hidrogénionok egyenlétlen koncentrációja alakul ki
      • Az ATP-t előállító enzim a belső membránban található, amely a hidrogénionok koncentrációkülönbségének kiegyenlítődését teszi lehetővé -> felszabaduló energiát beépíti az ATP-be

Kísérlet az enzimműködéshez

  •  KÍSÉRLET: megtervezni és magyarázni az enzimműködéshez szükséges optimális kémhatást és hőmérsékletet bemutató kísérletet, eredmény értékelése
    • Optimális hőmérséklet
      • 4db kémcsőbe 2-2cm3 amiláz-oldat
      • Egyéket felforraljuk
      • Mindegyikbe 1-1cm3 keményítő-oldat, óvatosan összerázni
      • A három, előzőleg fel nem forralt oldatot 0, 10 és 37 Celsius fokos vízfürdőbe
      • 10 perc elteltével: 1-1 csepp minta mindegyik kémcsőből -> fehér csempelapra cseppenteni -> 1-1 csepp Lugol-oldatot hozzáadni
      • Eredmény:
Hőmérséklet01037100
Lugol-próba eredménye+++++++
  • Amelyik kémcsőben negatív a Lugol-próba eredménye, abban elbomlott a keményítő az enzim hatására
    • Amelyikben kimutattuk a keményítőt, abben nem működött az enzim
      • 0 fokon: nagy az aktiválási gát, a reakció nem megy végbe
      • 10 fokon: lassú reakció
      • 37 fokon: optimális mértékű reakció
      • 100 fokon: irreverzibilisen denaturalizálta az enzimet, így elvesztette aktivitását
    • pH-függés:
      • hasonló kísérlet, ebben az esetben különböző kémhatás mellett kell vizsgálni
      • 2×12 kémcsőbe 3cm3 fehérjeoldat
      • Kémhatások beállítása: pH=1, pH=2, … pH=12 (jeweils 2 kémcső)
      • Egyik kémcsősorozat: 1-1cm3 A emésztőnedv, másik kémcsősorozat: B emésztőnedv
      • Emésztőnedv működési aktivitása a pH függvényében:

Hinterlasse einen Kommentar

Erstelle eine Website wie diese mit WordPress.com
Jetzt starten